Annons


Jag vill inte äta kött


I 1 år och 4 månader har jag nästan bara ätit vegetariskt, men ibland även fisk, skaldjur och ägg.

Innan den här perioden av mitt liv var jag en riktig köttätare som gärna ville ha min köttbit lite blodig och inte tackade nej till baconlindad kyckling och en extra köttbit till köttbiten.

Annons

Jag tror jag kan räkna på fingrarna hur många gånger jag ätit kött det senare året.

Det hela började med en ätartävling strax efter att jag stått på scen på Fitnessfestivalen i Göteborg. Efter en stenhård diet och en galet hård träning ett bra tag ville jag äta allt i min väg och sket i vilket. Det gick nästan till överdrift och lite över styr då jag inte fått äta något under en lång period och nästan kände att jag behövde och ville ta igen förlorad ätar-tid. Så sjukt. Nästan som en ätstörning ju!

Min dåvarande chef utmanade mig i en ätartävling.
Och bör tilläggas att ingen någonsin slagit honom i en ätartävling tidigare.
Jag, Li Åwall, 172 cm och då ny-deffad och precis hemkommen från scen på Fitnessfestivalen med mina 56 kg ställde upp mot min chef Andreas, nästan 2 m lång och då ca 110 kg om jag minns rätt.

Med endast en tesked Ben & Jerry’s förlorade jag med tårarna som rann längs mina kinder. Inte av besvikelse, utan av ett kaloriintag som blev ett så sjukt överskott för min kropp att jag började skaka, gråta, kallsvettades och tillslut somnade där jag satt.

Vi åt:
1 st California burger med avokado och cream cheese med tillhörande sötpotatispommes toppade med riven parmesanost på Prime Burger.
1 st Banan
1 st burk Nutella
1 st valfri Ben & Jerry’s

Att tillägga så var hamburgaren och sötpotatispomfritsen så jävla goda uppföljt av halva burken Nutella.
Sen började mättnadskänslan smyga sig på och Nutellan var jag tvungen att skölja ned med glassen. Då blev det gott igen några skedar innan det började ta stopp igen.

Med en tesked kvar och kollegor som skrek och hejade på mig klarade jag inte den sista teskeden Ben & Jerry’s då det kändes som min mage skulle spricka när som helst, och somnade på plats.

På lördagen, dagen efter, fick jag inte i mig mer än 1 äpple och 1 Aloevera-dryck på hela dagen, som jag dessutom fick trycka i mig. Jag var fortfarande mätt från gårdagen sjuka tävling.
Dagen efter det, på söndagen, när det var dags att förbereda alla matlådor höll jag på kräkas när jag kände lukten av kyckling som min pojkvän tillagade i ugn. Kyckling som var något vi åt dagligen tillsammans med goda grönsaker.
Jag trodde jag skulle spy upp allt från fredagens ätartävling.

Dagen efter när jag skulle till jobbet på måndag morgon och öppnade matlådan där kycklingfilén låg för att lägga i färska grönsaker hulkade jag något hysteriskt. Det var den vidrigaste lukten jag känt på länge. Det luktade prutt och kyckling på samma gång och dessutom var klockan ca 5 på morgonen.
Så det fick bli grönsaker fast med svarta bönor istället för den vidrigaste prutt-kycklingfilén.

Jag har hört att när kött luktar prutt så var djuret stressat när det slaktades. Ni vet när man tex öppnar ett paket köttbullar och det luktar prutt, eller som med min kycklingfilé som luktade prutt. Då ser jag bara framför mig ett djur med skräckslagna ögon och ett hjärta som slår hysteriskt för att han eller hon vet att hon snart ska dö en hemsk död.

I 2 veckor åt jag grönsaker med bönor och jag kände hur min kropp renades mer och mer för varje dag som gick.
Det kändes som en detox fast att jag aldrig har gjort en detox. Det kändes som att min kropp började andas och som att min hy till och med började andas.
Det är svårt att förklara känslan, men jag kände mig ren.
Och det där med att man inte blir mätt om man inte äter kött är bullshit. Det enda du inte blir är äckelmätt och får matkoma, utan blir sådär sushi-mätt. Mätt och belåten.

Efter 2 veckor skulle vi tillaga lax hemma för första gången sedan 2 veckor med grönsaker och bönor, och jag måste säga att det tog emot att äta den laxen. Men jag tänkte att det finns vissa ämnen som jag behöver få i mig via maten så här.
Så fisk, skaldjur och ägg tillsammans med grönsaker är det min kost mestadels består av när jag inte äter helt vegetariskt.

När jag gör tacos gör jag det på quornfärs eller torsk.
När jag gör hamburgare äter jag quornburgare eller laxburgare.

Korv har jag inte ätit på flera år då det är bland det äckligaste som finns. Det står ju alltid procent kött på korven.
Vad är då dom andra procenten i korven som inte är kött? 1-2% kryddor och resten vadå? Inälvor, klövar, ögon, brosk?
Så korv behöver jag inte bekymra mig över att byta ut mot något.

Min hy är finare, mitt hår bättre kvalité, mina naglar går inte av lika lätt, mitt humör är jämnare, jag är mer uthållig när jag tränar och har fortfarande fina synliga muskler och känner mig till och med lite tightare i kroppen hela tiden och blir inte svullen av maten som jag kunde bli förut.

Förutom att det gör gott för varje människas kropp och samvete, så gör det verkligen gott för miljön och vår jord.

image


Laddar