Annons


Nyttigare semlor på Fettisdagen


Den 17 februari i år (2015) infaller Fettisdagen som även kallas semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen.
Fettisdagen är en av våra mest firade temadagar och firas tisdagen efter fastlagssöndagen som är den dag som inleder fastlagen.

Annons

Fastlagen är en kristen högtid som benämns de 3 dagarna som föregår fastan som pågår 40 dagar fram till påsk.
Fettisdagen blir då i sin tur den efter fastlagssöndagen och blåmåndagen den sista dagen innan fastan som inleds på askondagen.

Det moderna syftet med dagen går ut på att äta semlor, även kallade fettisdagsbullar eller fastlagsbullar. Detta för att man skall äta upp sig och unna sig inför fastan.

Många VILL så gärna synda då och då. Typ helger eller på temadagar som tex Fettisdagen, men får ofta ångest 5 minuter efter dom har tryckt i sig något onyttigt, tyvärr.

Här kommer ett recept som ger två nyttigare och helt underbart ljuvliga semlor.
Dom är inte nyttiga, men absolut nyttigare! Viktigt det där med att kunna skilja på nyttigt som i vitaminer, mineraler och antioxidanter och nyttigare som i tex proteinbar som egentligen är precis som en Snickers, fast med lite mindre socker… Plus 1 ägg på sidan om.
Ja ni hajar hehe!

Dessa semlor gör jag så här:

Ingredienser (bullarna):
250 gram lätt kvarg
1 dl havregryn, mal till fint mjöl
0,5 dl dinkelmjöl
0,5 dl vanilj-proteinpulver – (Det går att använda mer dinkelmjöl istället för proteinpulver om man vill, men då blir det mindre protein i bullarna)
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk sötnining tex stevia eller agavesirap

Ingredienser (mandelmassan):
30 gram mandelmjöl (ca 0,5 dl)
1 msk stevia eller agavesirap
1 msk mjölk

Ingredienser (grädden):
2 äggvitor, vispade till hårt skum
1 dl vanilj kvarg
Lite stevia eller agave om man vill

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till bull-smeten och forma till två stycken runda bollar.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20-25 min.

Blanda ingredienserna till mandelmassan i en skål under tiden.

Grädden:
Vispa äggvitorna hårt till ett formbart skum.
Blanda försiktigt ner vaniljkvarg så luften inte försvinner ur äggviteblandningen.

(Jag vispade äggvitorna för hand och droppade sedan med vaniljkvargen lite i taget samtidigt som jag vispade.
Då blev grädden perfekt.)

Ta ut bullarna från ugnen och skär dom så dom får ett ”lock” och en ”underdel”.
Gröp ur lite ur underdelen och klicka i mandelmassa.
Klicka sedan i grädden.

Servera och njut!

Semla

(0)





Laddar